Організація харчування дітей в Херсонському закладі дошкільної освіти №44 Херсонської міської ради
Харчування в закладі дошкільної освіти №44 здійснюється на підставі Закону України “Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:
- «Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»(затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 року № 298/227);
- «Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних, комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року №202).
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Перспективне меню для дітей в ЗДО №44 відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і погоджено з Херсонським міським управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області і затверджене директором ЗДО №44. Графік видачі їжі затверджується директором ЗДО №44.
Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:
* енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,
* збалансованість та максимальна різноманітність раціону,
* технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,
* забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:
– організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);
– харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню (на літньо-осінній, зимово-весняний, періоди);
– щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для всіх вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років, відповідно до затверджених норм харчування;
– кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.
В ЗДО здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.
Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міським управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Продукти харчування надходять до ЗДО разом із супровідними документами , які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.
Сестра медична старша ЗДО контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.
Директор, сестра медична старша, вихователі груп ЗДО проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах.
Компоненти харчування. Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин.
Біотин – Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно
Вітамін А (ретинол) – Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)
Вітамін В1 (тіамін) – Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля
Вітамін В12 (ціанкобаламін) – Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній
Вітамін В2 (рибофлавін) – Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)
Вітамін В3 (ніацин) – Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи
Вітамін В6 (піридоксин) – М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко
Вітамін Д (кальциферол) – Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба
Вітамін Е (токоферол) – Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно
Вітамін К – Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи
Вітамін С (аскорбінова кислота) – Чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори
Залізо – М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока
Йод – Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі
Калій – Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо
Кальцій – Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи
Лецитин (холін та інозитол) – Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно Магній – Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно
Марганець – Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава
Мідь – Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль
Сірка – Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках Фолієва кислота – Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі
Фтор – Чай, морська риба
Цинк – М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові